Groep 8

Renske 2016Marije

Welkom bij groep 8 hier op de website!

Groep 8 is de afgelopen 2 weken bezig geweest met het opstellen van een betoog. Hierbij mochten ze zelf een maatschappelijk probleem kiezen.

Met behulp van een ‘schrijfhulp’ moesten ze de brief indelen in inleiding, kern en slot. Ze hebben de betogen gepresenteerd aan de groep, digitaal verwerkt en doorgestuurd naar de juf. Knap he!

 

 

Als eerste het betoog van Fien en Tes:

Geachte mevrouw,

Overal hondenpoep

Wij schrijven deze brief omdat we het vies vinden als je ergens loopt en je hondenpoep ziet. Hondenpoep ligt vooral op de stoep, in het gras en in het bos.

Als je ergens aan het spelen bent, zie je soms de hondenpoep niet en dan kan je erin gaan staan. Het gaat er niet zo snel uit je schoenen. Het is niet alleen vervelend aan je voet maar ook stinkt het heel erg. Voor hondenpoep zijn zelfs regels, bijvoorbeeld u moet de hondenpoep altijd opruimen behalve waar speciale borden worden aangegeven.

Wij willen bereiken dat mensen die een hond uitlaten, dat ze het opruimen. Omdat het er schoner uitziet. En je kan er niet meer in gaan staan.

              baasje, ik stoei, ik knuffel, ik waak
              maar mijn drol oprapen is jouw taak.

Bedankt voor het lezen van onze brief.

Groeten Fien en Tes

betoog-hondenpoep

 

Denise en Lynn hebben het volgende geschreven:

Geachte mevrouw den Hollander,

Wij (mijn vriendin en ik) hebben gehoord dat u bij de redactie van de krant werkt.
Wij willen vragen of dat u ons stukje in de krant wilt zetten?Wij gaan het doen over dat mensen dingen testen op dieren. Wij vinden dat dat niet kan, we vinden dat het zielig is.
Wij willen dat het stopt, want er gaan te veel dieren dood of ze worden ziek. Daarom schrijven we dit voor u.

Dieren worden ziek door?
Dieren worden ziek doordat mensen allerlei dingen op de dieren testen, bijvoorbeeld make-up of medicijnen.  Dieren waar bijvoorbeeld make-up en medicijnen op worden getesten:
Konijnen
Ratten
Honden
Apen
Eenden
en er zijn nog veel meer dieren waar op getest wordt.

Mensen die huisdieren willen!
Ook zijn er mensen die wel graag een huisdier willen, die er goed voor willen en kunnen zorgen. Maar hierdoor gaan er te veel dieren dood. De dieren waar op getest word kunnen nooit een goed en veilig leven krijgen, want er bestaat altijd een kans dat ze dood gaan.

Waar om het ook wel goed is.
Het is ook wel weer goed want anders worden de mensen ziek of gaan zelfs dood. Maar wij vinden dat dan wel op een andere manier moet gebeuren.

Wij hopen dat u dit op ideeën heeft gebracht . of u dit in de krant wilt zetten? Dat zouden wij dan heel fijn vinden.

Bedankt dat u dit heeft gelezen misschien doet u er wat mee. En wilt u dit delen met de rest?

Groeten Denise en Lynn.

betoog-dierenproeven

 

En Stéphanie schreef het volgende:

Roken beïnvloedt je leven…

Beste Mevrouw / Meneer,

Ik schrijf deze brief omdat: mijn broer ook rookt en daarmee gaat hij de mist in. Mijn vader rookte 2 / 3 jaar geleden ook. Nu is hij ziek, moet elke dag 5 pilletjes nemen, en hij is grijs ook al is hij 40!
Dus ik denk dat dit te maken heeft met roken.

Dus ik snap het niet. Heel veel mensen roken, ze negeren de verpakken en de waarschuwingen! Misschien is het lekker, maar je gaat er bijna 10 jaar eerder dood van!

En het is pijnlijk voor je broertje / zusje of kinderen, want ze kunnen er mee gepest worden of verdrietig worden als degene sterft die rookte. En je raakt er gemakkelijk aan verslaaft, en het kost te veel geld als je veel pakketjes koopt.

Dus a.u.b. rook niet ook al is het lekker.

Ik hoop dat dit binnen dringt.

Van Stéphanie   

betoog-roken